E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

Bir E-Ticaret Projesinde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir başka konu da çeşitli mevzuatlar kapsamında web sitesinin içine konulması gereken hukuki metinlerdir.  E-ticaret dediğimiz için bilhassa B2C iş yapan şirketler için belki de en önemli mevzuat Tüketici Hukuku hükümleri olacaktır. Çünkü 4077 Sayılı Tüketici Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde emredici nitelikte bazı hukuki metinlerin web sitesinde bulunması zorunlu kılınmaktadır. Genel olarak bir B2C e-ticaret platformunda bulunması gereken yazılı metinlere değinelim;

1. Web Sitesi Üyelik Sözleşmesi: Üyelik sistemi ile çalışan web sitelerinde tüketicilerin siteye üye olurken bir takım bilgilerini bırakmalarının yanında site prensiplerini içeren ve bazı hukuki durumlara atıfta bulunulan üyelik sözleşmelerinin üyeye onaylatıldıktan sonra üyelik işleminin sonlandırılması son derece önemlidir. Tüketici’ye, kullanım şartları olarak da adlandırabileceğimiz bu türden bir üyelik sözleşmesinin onaylatılmaması halinde hem sitenin genel prensipleri hem de site işletmecisinin hukuki açıdan tüketiciye onaylatması gereken bazı konular açıkta kalacağı için olası bir ihtilafta web sitesi işletmecisi sıkıntılı durumlar yaşayabilir.  Hukuk karşısında olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına bu tarz bir üyelik sözleşmesinin tüketici tarafından kabul edildikten sonra üyelik işleminin tamamlanması en sağlıklı yoldur.

2. Gizlilik Taahhütnamesi/Sözleşmesi: Web Sitesinde ana sayfada rahatlıkla görülebilecek bir alanda site işletmecisi tarafından hazırlanan ve bilhassa kişisel bilgilerin korunması ve ne şekilde kullanılabileceği politikasının bildirildiği bir metin bulunmasında fayda vardır. Bu hem tüketiciyi rahatlatır, hem de olası bir takım hukuki ihtilaflarda site işletmecisinin elini güçlendirir. Bu metin Gizlilik Sözleşmesi ya da Taahhütnamesi olarak adlandırılabilir. Üyelik sırasında Üyelik sözleşmesi ile birlikte tüketiciye onaylatılmasında fayda vardır.

3.Site İşletmecisi İletişim Bilgileri: Birçok sitenin eksik kaldığı bir konu olan web sitesinin işletmecisi ile ilgili iletişim bilgilerinin yayınlanması konusu aslında büyük önem arzetmektedir. Web sitesinin işletmecisinin

  • Tüzel kişi ise ticari unvanı
  • Gerçek kişi ise adı soyadı
  • Adres, telefon ve e-posta bilgileri
  • Ticaret sicil ya da vergi numarası
  • Sorumlu kişilerin ad ve soyadı

ana sayfada uygun ve kolay erişilir bir alanda yayınlanması hem 5651 Sayılı kanun ve ilgili yönetmelikler kapsamında zorunluluk arzetmekte hem de pratik açıdan bir çok yarar sağlamaktadır. Günümüzde bir e-ticaret sitesi için en kötü hukuki yaptırım belki de erişimin bir süreliğine de olsa engellenmesidir. Kamu kurumları ya da özel kişiler web sitenizde hukuka aykırı bir durum olduğunda mutlaka öncelikle size ulaşıp bu aykırılığı bildirir ve siz de gerçekten aykırı bir durum görürseniz buna son vererek hiçbir yasal işlem yapılmasına mahal vermeden sorunu çözersiniz. Fakat sitenizde erişim bilgileri bulunmuyorsa ve web sitenizde önemli bir hukuka aykırı durum varsa 3. Kişilere yasal yollara başvurmaktan başka çare kalmaz. Mutlaka web sitenizde size nasıl ulaşılabileceğini bildirin aksi halde akla gelmeyecek sıkıntılarla karşılaşma ihtimaliniz var.

4. Ön Bilgilendirme Formu:  4077 Sayılı Tüketici Kanunu ve B2C satış yapan e –ticaret şirketlerini açısından en önemli ikincil mevzuat olan Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik kapsamında tüketici satın alma işlemini tamamlamadan evvel kredi kartı bilgilerini sisteme girdikten sonraki adımda, vereceği siparişin detaylarını içerir kısa bir metin olan “Ön Bilgilendirme Formu” nu mutlaka onaylamış olmalıdır. Bu metnin eksik olması yukarıda saydığım kanun ve yönetmeliğe aykırılık oluşturacağı için bir takım cezalar söz konusu olabilir. Ayrıca bu Ön Bilgilendirme Formu’nun satış esnasında onaylanması yeterli olmayıp tüketicinin kolaylıkla erişebileceği bir şekilde 3 yıl boyunca da saklanması da gereklidir.

5.Mesafeli Satış Sözleşmesi: Ön Bilgilendirme Formu tüketici tarafından onaylandıktan sonra daha detaylı şekilde düzenlenmiş ve mevzuata uygun olarak hazırlanmış olan Mesafeli Satış Sözleşmesinin de Tüketici tarafından onaylanması gereklidir. Bu metnin de onaylanması yeterli olmayıp 3 yıl boyunca tüketicini de kolaylıkla erişebileceği şekilde saklanması gereklidir.

Yukarıda yazdığım metinler temel hukuki metinlerdir. E-ticaret sitesinin içeriğine göre başkaca ek metinler konulması da gerekebilir. Bu metinleri oluşturmak çok zor değildir. Elbette uzman bir hukukçu desteği gerekebilir ama nedense birçok e-ticaret sitesinde bunlar ya hiç bulunmaz ya da oldukça eksiktir.

Bir projeye başlarken özellikle hukukun emredici hükümlerine kesinlikle uyulmasını tavsiye ederim. Bilhassa iletişim ve tüketici metinlerini asla atlamamanızı tavsiye ederim. Sektör büyüdükçe tüketici haklarının fiili uygulaması da kanunda yazan seviyelere yaklaşmaktadır. Hiç haberiniz bile olmadan bir tüketicinin şikayeti üzerine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişleri kapınızı çalabilir. Bir projenin baştan sağlıklı olması yola çıktıktan ve birkaç kez tökezledikten sonra düzeltmekten her zaman daha iyidir.

“E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler” için 4 cevap

  1. Merhaba Gökhan bey öncelikle mesleki bilgilerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkkür ederiz.Ayrıca konuları anlatım diliniz çok iyi bu projeniz için tebrik ederiz..Sizden bir ricam olacak bir e-ticaret sitesi kuruyoruz ve yapacağımız işin standartlara uygun olmasını aynı zamanda da yasal sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz.bu nedenle bir kısımda takıldık o da Ön bilgilendirme formu nereden temin edebilliriz.Bunun bir şablonu yada taslağı varmıdır.Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim İyi çalışmalar

  2. Merhaba;
    b2c e-ticaret yapısında bulunan formlar yukarıdaki gibiler fakat b2b modelleri için de aynı sözleşmeleri koymamızda bir sakınca var mıdır yoksa farklı prosedür mü izlemeliyiz yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
    İyi Çalışmalar.

    1. Merhabalar;
      Bu yazıda verilen bilgiler Tüketici Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde geçerlidir. Yani alıcı tarafın Tüketici olduğu durumlarda bu metinler geçerlidir. B2B yapılarda her iki taraf da tacir olduğu yani tüketici bulunmayan durumlarda geçerlidir. Ayrıca her iki tarafın da tacir olduğu durumlarda tüketici mevzuatı hükümleri uygulanmaz.

  3. Merhaba, yazılarınızdan çok faydalandım, emeğiniz için teşekkür ederim.

Yorumlar kapatıldı.